Specialisatie en taakverdeling: betekenis en voorbeelden (2023)

Specialisatie en taakverdeling: betekenis en voorbeelden (1)

Selecteer je taal

Voorgestelde talen voor jou:

StudySmarter - De alles-in-één studie-app. 4,8 • +11k beoordelingen Meer dan 3 miljoen downloads gratis
Tarief Verkrijg de app
Tarief Verkrijg de app

Stel je voor dat je naar school gaat en elke dag hetzelfde vak leert. Zou je je vervelen? Denk je dat je een expert op dit gebied zou worden? Dit artikel gaat over specialisatie en arbeidsdeling. Deze concepten zijn vergelijkbaar met het uitvoeren van een repetitieve taak in de werkomgeving. Lees verder om deze concepten in meer detail te leren...

Inhoud geverifieerd door materiedeskundigen

Gratis StudySmarter App met meer dan 20 miljoen studenten

Specialisatie en taakverdeling: betekenis en voorbeelden (9)

Verken onze app en ontdek gratis meer dan 50 miljoen leermaterialen.

Specialisatie en arbeidsverdeling

INHOUDSOPGAVE :

INHOUDSOPGAVE

Specialisatie en taakverdeling: betekenis en voorbeelden (23)

Leer met je vrienden en blijf op schema met je persoonlijke studiestatistieken

registreer nu gratis

Nooit meer uitstellen met onze studieherinneringen.

registreer nu gratis

Specialisatie en taakverdeling: betekenis en voorbeelden (24)

Stel je voor dat je naar school gaat en elke dag hetzelfde vak leert. Zou je je vervelen? Denk je dat je een expert op dit gebied zou worden? Dit artikel gaat over specialisatie en arbeidsdeling. Deze concepten zijn vergelijkbaar met het uitvoeren van een repetitieve taak in de werkomgeving. Lees verder voor meer informatie over deze concepten en waarom bedrijven kunnen kiezen voor specialisatie en arbeidsdeling.

Betekenis van specialisatie en arbeidsverdeling

Specialisatieen arbeidsverdeling hebben twee verschillende betekenissen. Ze zijn nauw verwant, maar het zijn geen uitwisselbare woorden. Laten we hun verschillen bekijken.

Specialisatiegebeurt wanneer een werknemer slechts één taak of een beperkt aantal taken uitvoert. In het geval van bedrijven verwijst specialisatie naar verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in het produceren van verschillende goederen of diensten.

Arbeidsverdelingverwijst naar verschillende werknemers die verschillende taken uitvoeren tijdens het produceren van een goed of dienst.

Voor- en nadelen van specialisatie en arbeidsdeling

Specialisatie en arbeidsverdeling spelen een heel belangrijke rol in de economie en de voordelen ervan vertegenwoordigen ook een van de meest fundamentele economische principes.

Voordelen

Enkele voordelen van specialisatie en arbeidsdeling zijn:

 • Verhoogde opbrengst. Werknemers die gespecialiseerd zijn in een veld kunnen efficiënter zijn tijdens het productieproces. Gespecialiseerde werknemers kunnen meer output produceren dan andere niet-gespecialiseerde werknemers. Dat komt omdat deze arbeiders door ervaring en kennis veel meer technische vaardigheden hebben opgedaan. Iemand die informatica heeft gestudeerd en tien jaar ervaring heeft in de branche, kan bijvoorbeeld steeds geavanceerdere software maken dan iemand die pas is afgestudeerd of iemand die geen idee heeft van computerprogrammering.

 • Minder verspilling. Naarmate werknemers meer gespecialiseerd raken in het uitvoeren van een taak tijdens het productieproces, worden hun fouten aanzienlijk verminderd. Dit vermindert de verspilling die ontstaat tijdens productieprocessen.

 • Lagere eenheidskosten. Gespecialiseerde werknemers kunnen meer output produceren dan andere werknemers, en het kost hen minder uren. Dit draagt ​​bij aan het verlagen van de inputkosten voor de bedrijven, aangezien deze gespecialiseerde werknemers meer produceren in een kortere tijd.

Nadelen

Enkele nadelen van specialisatie en arbeidsdeling zijn:

 • Te afhankelijk van andere landen. Wanneer sommige landen een aanzienlijk aantal werknemers hebben verzameld met betrekking tot een bepaalde vaardigheid, zoals kunstmatige intelligentie, zullen andere landen afhankelijker worden van dat land. Dit maakt sommige landen te afhankelijk van andere landen en kan handelsbalansen schaden.

Land A mag groenten verkopen aan de omringende landen, aangezien die in die regio de beste zijn. Land A is echter getroffen door een tocht en heeft gevolgen voor zijn vermogen om groenten te telen. Dit zal niet alleen gevolgen hebben voor de omringende landen, maar ook voor land A, aangezien het afhankelijk is van de inkomsten die worden gegenereerd door deleveringvan groenten.

 • Veranderingen in mode en smaak.Specialiseren in een bepaalde branche is gunstig, maar betekent niet dat het niet fout kan gaan. Als de beroepsbevolking van een land zich specialiseert in het produceren van iets dat nu in de mode is, kan het in de problemen komen als de smaak verandert. Op dit moment is het bijvoorbeeld erg populair om quinoa te eten en steeds meer landen proberen het te produceren. Wat zou er echter over een paar jaar gebeuren als de economie van een land te veel leunt op de productie van quinoa en het niet langer populair is of wordt beschouwd als een gezonder alternatief voor rijst? Daarom zouden landen moeten overwegen om over het vermogen van gespecialiseerde arbeidskrachten te beschikken om zich aan te passen aan nieuwe economische trends.

 • Beperkte middelen.Het hebben van te gespecialiseerde arbeidskrachten in bedrijfstakken die een uitgebreid gebruik van beperkte middelen vereisen, kan op de lange termijn een probleem vormen. De reden daarvoor is dat die beperkte middelen zullen worden verbruikt, en er zal een punt komen dat er niet meer van zijn om in productie te gebruiken.

Het belang van handel en uitwisseling bij het werken aan specialisatie en arbeidsverdeling

Voorspecialisatieom economisch de moeite waard te zijn voor degenen die deelnemen aan de arbeidsdeling, is een systeem van handel en uitwisseling noodzakelijk. Dit komt omdat werknemers die zich volledig specialiseren geen redelijke levensstandaard kunnen genieten als ze gedwongen worden alleen te consumeren wat ze produceren.

De voor de hand liggende oplossing is om meer te produceren dan wat de arbeider daadwerkelijk nodig heeft, en dan het overschot te verhandelen.

Handelverwijst naar het kopen en verkopen van goederen en/of diensten.

Enkele redenen voor handel in termen vanspecialisatieZijn:

 • Grotere variatie. Arbeid hebbenspecialisatieop bepaalde goederen of diensten uit verschillende landen zorgt voor meer variatie waar consumenten uit kunnen kiezen, waardoor de handel efficiënter wordt. Een land kan zich specialiseren in de productie van stofzuigers. Hoewel stofzuigers het belangrijkste goed zijn, zullen er verschillende soorten stofzuigers worden geproduceerd, waardoor klanten meer keuze hebben.

 • Economische groei. Het hebben van gespecialiseerde arbeidskrachten maakt niet alleen de productie van een land efficiënter en in staat om meer te produceren, maar ook de kwaliteit van het product neemt toe, wat de producten aantrekkelijker maakt. Dit geeft een land de mogelijkheid om meer van zijn goederen of diensten te exporteren, wat een van de belangrijkste bronnen is vaneconomische groei.

Ruilmiddel

Ook de handel en uitwisseling van goederen en diensten benadrukken het belang van het gebruik van geld.

Geld heeft vier functies:

 1. Een ruilmiddel.
 2. Een waardemeter.
 3. Opslag van waarde.
 4. Een methode van uitgestelde betaling.

Deze vier functies worden in detail besproken in deGeld Marktuitleg. In deze uitleg gaan we kijken hoe geld als ruilmiddel dient in relatie totspecialisatie.

Artikelen kopen zonder geld zou erg moeilijk zijn. Daarom biedt het een ruilmiddel.

Aruilmiddelis een intermediair instrument/systeem dat wordt gebruikt om de transactie van een verkoop, aankoop of handel te ondersteunen.

Zonder geld zou de handel in gespecialiseerde goederen en diensten erg moeilijk zijn. Consumenten en producenten zouden niet krijgen wat ze echt nodig hebben of willen, aangezien goederen en diensten niet zouden worden ingewisseld voor de juiste waarde. Geld elimineert dit probleem echter volledig.

Voorbeelden van specialisatie en arbeidsverdeling

Nu u begrijpt wat specialisatie en arbeidsverdeling betekenen, gaan we een paar praktijkvoorbeelden bekijken.

Adam Smith maakte het concept van de arbeidsdeling voor het eerst populair in zijn beroemde voorbeeld van de speldenfabriek. Hij legde uit dat de productie van spelden efficiënter zou worden wanneer arbeiders werden opgesplitst en verschillende rollen kregen bij het maken van een speld.

Naar zijn voorbeeld hebben vele anderen de arbeidsdeling in hun eigen bedrijf doorgevoerd.

 1. Henry Ford in zijn Ford Motor-fabrieken.

  Henry Ford verdeelde zijn arbeiders en had in de jaren twintig verschillende rollen bij de productie van auto's. Veel werknemers waren in staat zich te concentreren en kleine specifieke taken te beheersen,productiviteittoegenomen, en dit leidde uiteindelijk tot een verhoogde productie van auto's.

 2. Apple-producten.

  Het proces van het produceren van Apple-producten is verdeeld in kleinere, verschillende onderdelen langs de assemblage- en productielijnen. Werknemers kunnen efficiënter werken en dit komt Apple ten goede omdat ze meer producten kunnen maken en kunnen profiteren van de voordelen vanschaalvoordelen.

Specialisatie en arbeidsverdeling - Belangrijkste afhaalrestaurants

 • Specialisatieverwijst naar een werknemer die slechts één taak of een beperkt aantal taken uitvoert. In het geval van bedrijven verwijst het naar verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in het produceren van verschillende goederen of diensten.
 • Arbeidsverdeling verwijst naar verschillende werknemers die verschillende taken uitvoeren tijdens het produceren van een goed of dienst.
 • De voordelen van specialisatie en arbeidsverdeling zijn onder meer een hogere output, minder verspilling en lagere eenheidskosten.
 • De nadelen van specialisatie en arbeidsverdeling zijn onder meer toegenomen verveling, overdreven vertrouwen, eindige middelen en veranderende smaken.
 • Wil specialisatie economisch de moeite waard zijn voor degenen die deelnemen aan de arbeidsverdeling, dan is een systeem van handel en uitwisseling noodzakelijk.
 • Adam Smith maakte het concept van arbeidsdeling populair, dat in de jaren twintig door Henry Ford werd gebruikt en nu door bedrijven als Apple wordt gebruikt.

Veelgestelde vragen over specialisatie en taakverdeling

Specialisatie verwijst naar een werknemer die slechts één taak of een klein aantal taken uitvoert. In het geval van bedrijven verwijst specialisatie naar verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in het produceren van verschillende goederen of diensten. Arbeidsverdeling verwijst naar verschillende werknemers die verschillende taken uitvoeren tijdens het produceren van een goed of dienst.

Het belangrijkste verschil is dat de arbeidsverdeling plaatsvindt wanneer arbeid zich specialiseert in een bepaald deel van het productieproces.

Een land dat gespecialiseerd is in een bepaald goed of een bepaalde dienst, zou zonder geld moeilijk kunnen handelen. Consumenten en producenten zouden niet krijgen wat ze echt nodig hebben of willen, aangezien goederen en diensten niet zouden worden ingewisseld voor de juiste waarde. Geld elimineert dit probleem echter volledig omdat het een ruilmiddel is.

Iemand die informatica heeft gestudeerd en tien jaar ervaring heeft in de branche, kan meer en geavanceerdere software maken dan iemand die pas is afgestudeerd of iemand die geen idee heeft van computerprogrammering.

Laatste specialisatie en taakverdeling Quiz

Specialisatie en arbeidsverdeling Quiz - Test uw kennis

Vraag

Definiërenspecialisatie.

Toon het antwoord

Antwoord

Specialisatie verwijst naar een werknemer die slechts één taak of een klein aantal taken uitvoert. In het geval van bedrijven verwijst specialisatie naar verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in het produceren van verschillende goederen of diensten.

Toon vraag

Vraag

Definiërenarbeidsverdeling.

Toon het antwoord

Antwoord

Arbeidsverdeling verwijst naar verschillende werknemers die verschillende taken uitvoeren tijdens het produceren van een goed of dienst.

Toon vraag

Vraag

Leg het verschil uit tussen specialisatie en arbeidsdeling.

Toon het antwoord

Antwoord

Arbeidsverdeling is een vorm van specialisatie.

Toon vraag

Vraag

Wat zijn enkele voordelen van specialisatie en arbeidsdeling?

Toon het antwoord

Antwoord

Enkele voordelen van specialisatie en arbeidsdeling zijn:

- Verhoogde opbrengst.

- Minder verspilling.

- Lagere eenheidskosten.

Toon vraag

Vraag

Wat zijn enkele nadelen van specialisatie en arbeidsdeling?

Toon het antwoord

Antwoord

Enkele nadelen van specialisatie en arbeidsdeling zijn:

- Over afhankelijkheid.

- Veranderende smaken/modes.

- uitputting van eindige hulpbronnen.

Toon vraag

Vraag

Definiërenhandel.

Toon het antwoord

Antwoord

Handel verwijst naar het kopen en verkopen van goederen en/of diensten.

Toon vraag

Vraag

Geef enkele redenen voor het verhandelen van goederen en diensten in termen van specialisatie.

Toon het antwoord

Antwoord

- Grotere variatie.

- Economische groei.

Toon vraag

Vraag

Hoeveel functies heeft geld?

Toon het antwoord

Antwoord

4

Toon vraag

Vraag

Wat zijn de vier functies van geld?

Toon het antwoord

Antwoord

- Ruilmiddel

- Maatstaf van waarde

- Winkel van waarde

- Wijze van uitgestelde betaling

Toon vraag

Vraag

Leg uit hoe geld een ruilmiddel is.

Toon het antwoord

Antwoord

Zonder geld zou de handel in gespecialiseerde goederen en diensten erg moeilijk zijn. Consumenten en producenten zouden niet krijgen wat ze echt nodig hebben of willen, aangezien goederen en diensten niet zouden worden ingewisseld voor de juiste waarde. Geld elimineert dit probleem echter volledig.

Toon vraag

Vraag

Leg uit hoe specialisatie en arbeidsdeling verspilling verminderen.

Toon het antwoord

Antwoord

Door specialisatie kunnen werknemers vaardiger worden in een bepaalde taak, zodat ze minder fouten maken en meer goederen kunnen produceren in dezelfde hoeveelheid tijd of minder. Daardoor wordt de efficiëntie verhoogd en de verspilling verminderd.

Toon vraag

Vraag

Leg uit hoe een verandering in smaak en mode een nadeel is van specialisatie en arbeidsdeling.

Toon het antwoord

Antwoord

Het is een nadeel omdat veel bedrijven het moeilijk vinden om zich aan te passen aan de veranderingen als ze overgespecialiseerd zijn.

Toon vraag

Vraag

Leg uit hoe specialisatie en arbeidsverdeling een toename van de output mogelijk maken.

Toon het antwoord

Antwoord

Het repetitieve karakter van specialisatie betekent dat werknemers grotere vaardigheden ontwikkelen bij het uitvoeren van hun specifieke taken. Als gevolg hiervan kunnen arbeiders meer goederen produceren in dezelfde hoeveelheid tijd wanneer specialisatie en arbeidsdeling plaatsvinden.

Toon vraag

Vraag

Wie heeft het idee van de arbeidsverdeling gepopulariseerd?

Toon het antwoord

Antwoord

Adam Smith

Toon vraag

Vraag

Geef twee voorbeelden van de arbeidsdeling in het echte leven.

Toon het antwoord

Antwoord

1. Ford Motor-fabrieken

2. De assemblage- en productielijnen van Apple

Toon vraag

Meer over specialisatie en arbeidsverdeling

Specialisatie en taakverdeling: betekenis en voorbeelden (25) 60%

van de gebruikers slaagt niet voor de quiz Specialisatie en Arbeidsverdeling! Slaag jij voor de quiz?

Quiz starten

Hoe zou je deze inhoud willen leren?

Flitskaarten maken

Studeren met inhoud van je peer

Een korte quiz doen

Gratis inschrijven!

94% van de StudySmarter-gebruikers haalt betere cijfers.

Gratis inschrijven!

94% van de StudySmarter-gebruikers haalt betere cijfers.

Gratis inschrijven!

Hoe zou je deze inhoud willen leren?

Flitskaarten maken

Studeren met inhoud van je peer

Een korte quiz doen

Gratis inschrijven!

Gratis spiekbriefje micro-economie!

Alles wat je moet weten over . Een perfecte samenvatting zodat je alles makkelijk kunt onthouden.

Je hoeft niet vals te spelen als je alles hebt wat je nodig hebt om te slagen! Verpakt in één app!

Specialisatie en taakverdeling: betekenis en voorbeelden (46)

Studie plan

Wees op tijd perfect voorbereid met een individueel plan.

Specialisatie en taakverdeling: betekenis en voorbeelden (47)

Quizzen

Test je kennis met gamified quizzen.

Specialisatie en taakverdeling: betekenis en voorbeelden (48)

Flitskaarten

Maak en vind flashcards in een recordtijd.

Specialisatie en taakverdeling: betekenis en voorbeelden (49)

Notities

Maak sneller dan ooit prachtige notities.

Specialisatie en taakverdeling: betekenis en voorbeelden (50)

Studie sets

Al je studiemateriaal op één plek.

Specialisatie en taakverdeling: betekenis en voorbeelden (51)

Documenten

Upload onbeperkt documenten en sla ze online op.

Specialisatie en taakverdeling: betekenis en voorbeelden (52)

Analyse studeren

Identificeer uw studie sterke en zwakke punten.

Specialisatie en taakverdeling: betekenis en voorbeelden (53)

Wekelijkse doelen

Stel individuele studiedoelen in en verdien punten om deze te bereiken.

Specialisatie en taakverdeling: betekenis en voorbeelden (54)

Slimme herinneringen

Stop met uitstellen met onze studieherinneringen.

Specialisatie en taakverdeling: betekenis en voorbeelden (55)

Beloningen

Verdien punten, ontgrendel badges en stijg in level terwijl je studeert.

Specialisatie en taakverdeling: betekenis en voorbeelden (56)

Magische pen

Maak volledig automatisch flashcards in notities.

Specialisatie en taakverdeling: betekenis en voorbeelden (57)

Slimme opmaak

Maak de mooiste studiematerialen met behulp van onze sjablonen.

Gratis inschrijven

Specialisatie en taakverdeling: betekenis en voorbeelden (58)

Meld u aan om te markeren en aantekeningen te maken. Het is 100% gratis.

GA GRATIS AAN DE SLAG

Dit is nog steeds gratis te lezen, het is geen betaalmuur.

U moet zich registreren om verder te kunnen lezen

StudySmarter zet zich in voor het creëren van gratis uitleg van hoge kwaliteit, waardoor onderwijs voor iedereen toegankelijk is. Door je te registreren krijg je gratis toegang tot onze website en app (beschikbaar op desktop EN mobiel) waarmee je je leerproces een boost kunt geven.

Registreer gratisik doe het later

Dit is nog steeds gratis te lezen, het is geen betaalmuur.

StudySmarter zet zich in voor het creëren van gratis uitleg van hoge kwaliteit, waardoor onderwijs voor iedereen toegankelijk is. Door je te registreren krijg je gratis toegang tot onze website en app (beschikbaar op desktop EN mobiel) waarmee je je leerproces een boost kunt geven.

Registreer gratisik doe het later

Begin met leren met StudySmarter, de enige leer-app die je nodig hebt.

Registreer nu gratis

Specialisatie en taakverdeling: betekenis en voorbeelden (59)

StudySmarter biedt alles wat je nodig hebt voor je leersucces - in één app!

registreer nu gratis

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich desgewenst afmelden.Aanvaarden

Privacy- en cookiebeleid

Privacyoverzicht

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren terwijl u door de website navigeert. Hiervan worden de cookies die als noodzakelijk zijn gecategoriseerd, in uw browser opgeslagen omdat ze essentieel zijn voor de werking van de basisfunctionaliteiten van de website. We gebruiken ook cookies van derden die ons helpen analyseren en begrijpen hoe u deze website gebruikt. Deze cookies worden alleen met uw toestemming in uw browser opgeslagen. U heeft ook de mogelijkheid om u af te melden voor deze cookies. Maar als u zich afmeldt voor sommige van deze cookies, kan dit uw browse-ervaring beïnvloeden.

Nodig

Altijd ingeschakeld

Noodzakelijke cookies zijn absoluut noodzakelijk om de website goed te laten functioneren. Deze categorie bevat alleen cookies die zorgen voor basisfunctionaliteiten en beveiligingsfuncties van de website. Deze cookies slaan geen persoonlijke informatie op.

Niet nodig

Alle cookies die mogelijk niet bijzonder noodzakelijk zijn voor het functioneren van de website en die specifiek worden gebruikt om persoonlijke gegevens van gebruikers te verzamelen via analyses, advertenties en andere ingesloten inhoud, worden niet-noodzakelijke cookies genoemd. Het is verplicht om toestemming van de gebruiker te verkrijgen voordat u deze cookies op uw website plaatst.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Francesca Jacobs Ret

Last Updated: 12/11/2023

Views: 6161

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Francesca Jacobs Ret

Birthday: 1996-12-09

Address: Apt. 141 1406 Mitch Summit, New Teganshire, UT 82655-0699

Phone: +2296092334654

Job: Technology Architect

Hobby: Snowboarding, Scouting, Foreign language learning, Dowsing, Baton twirling, Sculpting, Cabaret

Introduction: My name is Francesca Jacobs Ret, I am a innocent, super, beautiful, charming, lucky, gentle, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.